Op de catwalk van de Amsterdam Fashionweek is donderdagavond een eerbetoon gebracht aan Frans Molenaar. 

Vlak voordat het catwalkprogramma losbarstte, stonden alle medewerkers samen op het podium om de onlangs overleden couturier te herdenken. Ze hielden een minuut stilte en er was een filmpje te zien over het leven van Molenaar.

Organisator Bart Maussen omschreef Molenaar als ''eigenzinnig, scherp, geestig, commercieel en boven alles vasthoudend''. ''Zijn ontwerpen waren elegant, tijdloos en zeer gewild.'' Het overlijden van de 74-jarige couturier kwam volgens hem veel te vroeg.

Met de Frans Molenaar Prijs, die tijdens de zomereditie van de fashionweek wordt uitgereikt, gaf de ontwerper bovendien al jaren aanstormend talent een vliegende start. Twee voormalige winnaars presenteerden donderdagavond hun collectie op het Westergasfabrieksterrein; Edwin Oudshoorn en Liselore Frowijn. ''Zij zijn het levende bewijs dat het winnen van de Frans Molenaar Prijs daadwerkelijk het verschil kan maken.''

Video: 'Frans Molenaar is een legende'

Avelon

Het catwalkprogramma van de 22e fashionweek is bedoeld voor modeprofessionals. Zowel reeds gevestigde als nieuwe ontwerpers tonen er de komende dagen hun nieuwste collecties. Het merk Avelon trapte deze editie af. Verder staan onder anderen Tony Cohen, Spijkers en Spijkers, Aziz Bekkaoui en Bas Kosters op het programma.

Het programma voor de modeliefhebbers begon al afgelopen vrijdag. Op tien locaties in de stad zijn allerlei activiteiten op modegebied. De fashionweek duurt nog tot en met maandag.