Modeontwerpster Liselore Frowijn toont donderdagavond haar eerste volledige collectie tijdens de Amsterdam Fashion Week. "Ik vind het zo spannend, ik heb er slapeloze nachten van gehad."

De 23-jarige Frowijn heeft nooit eerder op de Amsterdamse modeweek gestaan. “Er staat zoveel druk op me nu, maar ik probeer rustig te blijven”, zegt ze in een interview met NU.nl.

De modeontwerpster studeerde in 2013 af aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. In hetzelfde jaar won ze de Frans Molenaar Couture-prijs, waarna haar carrière een grote vlucht nam. In 2014 werd ze tijdens een internationaal modefestival geëerd met een prijs voor haar ontwerpen voor modehuis Chloé.

"Ik zat in de klas met zoveel goede ontwerpers. Ik had nooit verwacht dat ik zou gaan uitblinken. Daar was ik op de academie helemaal niet mee bezig."

Adrenaline

"Ik denk dat het een voordeel is dat ik nog jong ben, hierdoor ben ik ook onbevangen", vervolgt de ontwerpster. "Natuurlijk voel ik de adrenaline wel opkomen voor vanavond, maar ik ben er niet bang voor. Het is zo’n grote kans, ik probeer gewoon te genieten."

Frowijn opent donderdag in het Transformatorhuis het Vodafone Firsts Fashion LAB programma. Haar collectie, genaamd No. 3 Formania, bestaat uit tien creaties.

Frans Molenaar

De ontwerpster, die een goede band met de onlangs overleden ontwerper Frans Molenaar had, zegt nog steeds geschokt te zijn door het verlies. Ze belde hem een aantal weken geleden nog op om langs te komen, waarna ze van zijn assistent hoorde dat hij van de trap was gevallen. "Ik schrok enorm, maar dacht ook meteen: die komt er wel weer bovenop. Dit had niemand toch verwacht."

"Ik zat zo in de 'flow' van mijn eigen collectie, dat ik er helemaal niet over heb nagedacht dat het ook slechter met hem kon gaan. Hij heeft zoveel betekend in het modelandschap en mijn persoonlijke carrière."

Persoonlijk

Ondanks dat de ontwerpster nog niet te veel in detail mag treden, kan ze vertellen dat haar show dezelfde energie als haar afstudeercollectie bevat en erg persoonlijk wordt. "De collectie is geïnspireerd op het sterke verlangen van deze generatie naar orde en harmonie. Ik kan niet wachten om het te laten zien."

Frowijn vindt het naar eigen zeggen best eng om na de show het applaus in ontvangst te nemen. "Ik ben geen model, ik voel me helemaal niet thuis op die catwalk. Eigenlijk wil je er meteen van af, maar je moet gewoon een paar seconden blijven staan om het publiek te bedanken."

"Eigenlijk is het heel eng, maar ook wel weer mooi. Ik laat het gewoon allemaal op me afkomen."