John Galliano beschuldigd van plagiaat

Ontwerper John Galliano wordt door een Amerikaanse ontwerpster beschuldigd van plagiaat. Een ontwerp uit zijn comeback-collectie zou een kopie zijn van een van haar eigen ontwerpen.

Dat meldt International Business Times.

Galliano, die afgelopen week zijn comeback maakte met zijn langverwachte debuutcollectie voor Maison Margiela, wordt er door de Amerikaanse ontwerpster Beau Rhee, die werkt voor het New Yorkse modelabel Atelier de Geste, van beschuldigd een ontwerp uit haar collectie te hebben nagemaakt.

Het gaat om een tweekleurige legging uit een collectie uit 2013, die door Atelier de Geste werd verkocht in hun eigen webwinkel, bij een aantal boetieks van Urban Outfitters en bij webwinkel Cools.com. De leggings werden ook gedragen door Pharrell Williams in een videoclip. 

Uniek

Rhee hoopt op regels in de modewereld  waardoor ontwerpen makkelijker beschermt kunnen worden. Volgens advocaat David Korzenik, die is gespecialiseerd in intellectueel eigendom, ligt dat moeilijk, omdat het lastig is te bewijzen dat een ontwerp uniek is.

"Maison Margiela kan proberen aan te tonen dat tweekleurige leggings al vaker gemaakt zijn", zo zegt hij. "Zijn die leggings een trend of een uniek artistiek ontwerp? Dat is lastig vast te stellen."

Rhee heeft inmiddels met een advocaat gesproken, maar heeft geen zin in een rechtszaak. Maison Margiela heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd.

Lees meer over:
Tip de redactie