De Amsterdam Fashion Week wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Organisator Bart Maussen overweegt daarom de modeweek te verplaatsen naar een andere stad of ermee te stoppen. 

Dit meldt zakenblad Quote woensdag.

Volgens Maussen is de modeweek in gevaar doordat de gemeente niet wil bijspringen en buitenlandse, gesubsidieerde shows Nederlands talent en publiek wegkapen. "Als er niet meer steun van de gemeente komt, is het einde oefening voor dit evenement in Amsterdam", stelt Maussen. 

De modeweek van dit jaar, die op 16 januari van start gaat, is dus mogelijk de laatste. “Deze maand vergadert de gemeente over evenementen in Amsterdam, daarna weten we of ze de Fashion Week omarmen.” Maussen hoopt op twee ton aan subsidie.

"Ik wil geen jankverhaal houden, zie dit als een wake-up call, maar buitenlandse Fashion Weeks kapen Nederlands modetalent voor onze neus weg door met een zak subsidie te rammelen", aldus de organisator. Volgens hem lopen de gemeentelijke subsidies van de Fashion Weeks in Londen, Parijs en Milaan in de miljoenen. 

Sponsors

De modeweek is volledig afhankelijk voor sponsors en sponsoring was volgens Maussen een lastige business de laatste jaren. "Wij hebben organisatie van de Fashion Week overgenomen en met eigen middelen uitgebouwd. Er zit nu heel veel eigen geld in, en het is de vraag of we het zelf nog kunnen dragen."

Ook de gemeente Amsterdam is er bij gebaat om het evenement te steunen, zegt Maussen. "De stad profileert zich in het buitenland ook als modestad en werkt actief aan het binnenhalen van internationale modebedrijven." De nieuwe wethouder Kajsa Ollongren lijkt volgens Quote wel positief te staan tegenover steun aan de Fashion Week. "Het is nog even afwachten hoe dit gaat verlopen", aldus Maussen.