Overzicht: Opluchting na debuutshow John Galliano voor Maison Margiela

De debuutshow van ontwerper John Galliano voor het Franse modehuis Maison Margiela, die maandagmiddag plaatsvond in Londen, werd door de internationale modepers vooral met opluchting ontvangen.

Dat meldt onder meer The Telegraph.

Naast tal van modejournalisten, van onder meer Vogue, Harper’s Bazaar, The New York Times en Wall Street Journal, waren er ook tal van zwaargewichten uit de modewereld aanwezig voor de eerste show van Galliano, nadat hij drie jaar geleden op staande voet werd ontslagen bij Dior vanwege zijn antisemitische uitspraken. 

Zo bevonden zich onder meer Anna Wintour, de invloedrijke hoofdredacteur van de Amerikaanse editie van Vogue, topmodel Kate Moss en ontwerpers Christopher Bailey (Berberry), Alber Elbaz (Lanvin) en Manolo Blahnik op de eerste rij.     

Boetedoening

Volgens The Telegraph gaf de timing van de show, zo kort na de aanslagen in Parijs, hoewel onbedoeld, de show een wonderlijk tintje. Het was volgens de krant onduidelijk of deze show een comeback was, een feestje, een boetedoening of een retrospectief.  

De krant is vooral lovend over de getoonde lange jurken en broekpakken, maar vraagt zich wel af of het publiek klaar is voor deze ontwerpen, die extremer zijn dan wat Galliano voor Dior maakte.

Cécile Narinx, de hoofdredacteur van de Nederlandse editie van Harper’s Bazaar, was als enige Nederlandse modejournalist bij de show aanwezig. Zij vindt dat Galliano liet zien dat hij zijn modekunsten nog niet verleerd is en dat de show liet zien dat Margiela en Galliano uitstekend bij elkaar passen. Volgens Narinx toonde de ontwerper een inspirerende collectie die naar meer smaakt.

Volgens Women's Wear Daily is de getoonde collectie dapper, gedetailleerd en goed gemaakt. Het blad noemt de collectie een goede start, maar niet de triomf waar veel mensen op hadden gehoopt. 

Creatief

Style.com stelt dat Galliano met deze collectie bewijst dat hij zijn thuis heeft gevonden. Ook deze website heeft vooral veel complimenten voor de minimalistische jurken en broekpakken en stelt dat de ontwerper weer helemaal terug is. Het applaus na afloop was volgens de website echter vooral opgelucht.

De Britse editie van Vogue is van mening dat de collectie vooral laat zien waar Galliano toe in staat is, maar is het geen complete, verkoopbare collectie. Volgens het tijdschrift heeft Galliano wel bewezen dat hij nog steeds een van de meest creatieve ontwerpers van zijn generatie is en is het een goede zaak dat hij weer terug is.

Video: Galliano's show

Lees meer over:
Tip de redactie