Couturier Frans Molenaar is op 74-jarige leeftijd overleden. De modeontwerper viel vorige maand van de trap en overleed vrijdag aan de gevolgen daarvan.

Dat bevestigt de persoonlijk assistent van de couturier maandag na berichtgeving in De Telegraaf.

Molenaar brak bij de val een middenvoetsbeentje en een aantal ribben. Volgens zijn assistent is zijn toestand daarna verslechterd en is de val hem uiteindelijk toch nog fataal geworden. De couturier overleed op 9 januari 2015.

"Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd", aldus zijn persoonlijk assistent Mirjam Bax in de krant. "Details wil ik ook nu niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld."

In juni werd de couturier ook al opgenomen in het ziekenhuis. Hij kreeg toen volgens de krant een nieuwe heup.

Begrafenis

Molenaar wordt donderdag in Amsterdam begraven. Dat gebeurt in besloten kring op begraafplaats Zorgvlied, zei Bax. Voor de uitvaart zijn volgens haar honderden mensen uitgenodigd. 

Na afloop van de begrafenis is er een, eveneens besloten, afscheid in het Amstel Hotel. ''Op z'n Frans', met witte wijn en bitterballen. Zoals we dat ook altijd deden tijdens zijn shows.'' Het Amstel Hotel was volgens Bax twintig jaar lang het toneel van de modeshows van Molenaar.

Wie er tijdens de uitvaart spreken, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat zanger Sven Ratzke optreedt. Hij zou dat eigenlijk doen bij de presentatie van de honderdste collectie van de couturier, die stond gepland voor maart.

Frans Molenaar (74) overleden

Duizendpoot

Frans Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. Hij opende in 1976 zijn eerste winkel in Amsterdam. Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden.

Molenaar werd een creatieve duizendpoot genoemd. De couturier ontwierp glaswerk, fietsen, brillen, auto's, een verflijn en urnen. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea. Alles in moderne, strakke, simpele lijnen. ''Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie", zei hij daar zelf over.

In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Een keer per jaar vindt de uitreiking van de Frans Molenaar Prijs plaats. De prijs voor jonge, aanstormende modeontwerpers bestaat uit 10.000 euro, ter beschikking gesteld door Frans Molenaar zelf.

Video: Frans Molenaar overleden

Modewereld rouwt na overlijden Frans Molenaar