Warenhuis de Bijenkorf lanceert samen met het Rijksmuseum op 27 januari een werkplek voor kunstenaars, schrijvers, musici, architecten en ontwerpers.

Dat laat de Bijenkorf weten in een persbericht.

Het warenhuis en het museum geven nationale en internationale kunstenaars uit in de werkplek, die Room on the Roof is genoemd, aan hun projecten, zoals performances, poëzie, lichtprojecten, dans, muziek, film en fotografie te werken. Het Rijksmuseum zal de eerste twee jaar de culturele partner van het project zijn. 

Maarten Baas is de eerste kunstenaar die de werkplek, die zich bevindt in de toren van het filiaal op de Dam in Amsterdam, in gebruik neemt. Tijdens de lancering zal het programma voor 2015 worden gepresenteerd en is de introductiefilm, gemaakt door Christian Borstlap, voor het eerst te zien.

Exposities

De werken die worden gemaakt in de werkplek zullen in het warenhuis te zien zijn door middel van exposities in de etalages, online voorstellingen of installaties. Het programma zal ook inspelen op grote evenementen in Amsterdam en zal een verbintenis aangaan met culturele opleidingen in Nederland.
 
"Zowel het Rijksmuseum als de Bijenkorf hebben een rijke historie als bron van inspiratie en creativiteit", zegt Erik van Ginkel, de zakelijk directeur van het Rijsmuseum. "Daarom ondersteunen wij Room on the Roof waar kunstenaars, vormgevers en schrijvers de vrijheid krijgen om zich in alle rust aan kunst te wijden."