Topchef Margot Janse uit Zuid-Afrika is deze week te gast in de keuken van RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum. Het bedrijf nodigt ieder seizoen een internationaal vermaarde gastkok uit.

Dit maakt het het Rijksmuseum woensdag bekend in een persbericht.

The Tasting Room / Le Quartier Français, het restaurant van de van oorsprong Nederlandse Janse staat al jaren hoog op de lijst van 's werelds beste 50 restaurants en is meerdere malen verkozen tot het beste restaurant van Afrika.

"Het is mijn overtuiging dat de keuken voortdurend in beweging is en dat gerechten altijd een element van verrassing en nostalgie moeten bevatten", adus de chefkok. "In alle gerechten heb ik uiteraard mijn Afrikaanse hartslag toegevoegd."

Inheemse gerechten

Janse is de eerste in het rijtje gastkoks die aan de slag gaat voor het restaurant. Samen met Joris Bijdendijk en zijn team introduceert ze onder andere inheemse Afrikaanse ingrediënten als baobab, buchu en honeybush.

Van 8 tot 10 januari kookt Janse in het restaurant. Alle zeshonderd plaatsen hiervoor zijn al gereserveerd. Wel blijven de Afrikaanse gerechten tot 17 mei op de kaart staan.