Het Britse topmodel Jourdan Dunn staat op de cover van het februarinummer van de Britse editie van Vogue. Ze is daarmee het eerste donkere model in twaalf jaar dat solo op de cover staat.

Dat meldt The Telegraph.

Dunn, die zich vaker uitsprak over racisme binnen de mode-industrie, liet het nieuws vrijdag zelf weten via Instagram. Naomi Campbell was in 2002 het laatste donkere model dat solo op de cover van het tijdschrift stond.

In de twaalf tussenliggende jaren stonden er alleen blanke modellen op de cover van het tijdschrift, met uitzondering van de cover van het novembernummer van 2008, waarvoor Dunn samen met modellen Rosie Huntington-Whiteley en Eden Clark werd gefotografeerd.  

Rihanna

Donkere beroemdheden als zangeressen Beyoncé en Rihanna stonden eveneens op de cover van het blad, in mei 2013 en november 2011. Er was eerder al kritiek vanuit de mode-industrie op het feit dat het tijdschrift al zo lang geen donker model solo op de cover had geplaatst. 

Overigens plaatsen modetijdschriften als de Britse en Amerikaanse editie van Harpers Bazaar, de Britse, Nederlandse, Franse, Russische en Oekraïense Vogue, Teen Vogue, Numéro, LOVE en Porter in 2014 geen enkele keer een donker model op de cover.   

Burberry

Dunn, die op 15-jarige leeftijd ontdekt werd in een filiaal van modeketen Primark, werkte voor modelabels als Calvin Klein, Balmain, DKNY, Topshop, Burberry  en YSL Beauty. Ze behoort daarmee tot de top van de modellenwereld. Ze voert samen met Naomi Campbell en Iman actie tegen racisme in de modewereld.