Lingerieontwerpster Marlies Dekkers is na het faillissement van haar bedrijf een ander mens geworden. "Ik weet nu voor het eerst hoe het is om echt kwetsbaar te zijn."

"Dit jaar heb ik mezelf opnieuw uitgevonden", zo zegt Dekkers in een interview met NU.nl.

De 49-jarige ontwerpster heeft zowel zakelijk als privé een zwaar jaar achter de rug. Zo werd haar bedrijf in augustus 2013 failliet verklaard en zette ze samen met haar vriend (componist Stephen Emmer) een punt achter hun relatie. 

"Je kunt wel in bed gaan liggen met een groot kussen op je hoofd en oordopjes in omdat je de realiteit niet onder ogen wilt komen, maar uiteindelijk moet je gewoon toegeven dat het leven tegenslagen kent en doorgaan. Ik ben er nooit voor weggelopen", stelt de ontwerpster.

Vrijheid

Na de doorstart van haar bedrijf besloot Dekkers niet langer als CEO haar team te leiden, maar als creatief directeur, een keuze die haar naar eigen zeggen meer vrijheid heeft gegeven.

"Ik ben mezelf gaan herontdekken op creatief vlak. Ik schilder, boks, fotografeer, ontwerp collecties en ben daarnaast een eigen blog begonnen. Eerder kon ik dit soort keuzes nooit maken. De zakelijke kant van mijn bedrijf nam veel tijd in beslag. Maar nu ben ik klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan."

Carrière

De Brabantse onderneemster heeft in haar carrière flink wat hoogtepunten gekend. Zo werd ze in 2007 uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar en won ze in New York de CILA Award voor Best Fashion lingerie. Begin 2008 ontving Dekkers uit handen van de burgemeester van Parijs de Creator of the Year Award.

De dieptepunten die ze heeft meegemaakt, geven haar leven naar eigen zeggen alleen maar kleur. "Ik zit nu in een hele andere fase. Ik heb heel wat kilometers gelopen en dat maakt je toch wel nederig. Ik ben trots op de persoonlijke reis die ik heb gemaakt."

"Vaak hoor je dat zo'n doorstart toch mislukt na een maand of drie, maar we hebben ons hoofd boven water kunnen houden. Inmiddels is het bedrijf weer helemaal gezond", aldus Dekkers.

Haute couture

De lingerieontwerpster komt in januari met een haute couture lingerielijn, die haar de nodige tijd heeft gekost. "Alles wordt met de hand gemaakt in kleine aantallen. Normale lingerieketens zijn ongeveer 12 minuten bezig met het produceren van een beha. Bij deze lijn duurt het soms wel vijf uur."

De ontwerpster geeft toe dat de prijzen voor de lingeriestukken, die soms wel kunnen oplopen tot een paar honderd euro, best pittig zijn. "Maar dat is ook wel onze bedoeling. Het is voor vrouwen die echt iets heel bijzonders willen."

Dat de lingerie van Dekkers ook wereldwijd goed scoort bewijzen sterren als Beyoncé, Madonna en Sarah Jessica Parker, die regelmatig worden gezien in ontwerpen van de Nederlandse zakenvrouw. "Sarah Jessica Parker heeft wel eens naar ons kantoor gebeld, met de vraag of ze ook een set kon kopen. Bizar is dat eigenlijk", aldus Dekkers.

Lullig

Volgens de ontwerper komt het regelmatig voor dat supersterren moeten wachten op hun lingerie. "Het klinkt heel lullig, maar zeker bij zo’n exclusieve lijn dan heb ik soms gewoon niet genoeg. Laatst was er totale paniek omdat er geen pakketjes konden worden geleverd aan Beyoncé, Kelly Rowland en de Amerikaanse Harper's Bazaar. Inmiddels zijn de setjes gelukkig wel die kant op."

Als Dekkers zou mogen kiezen, zou ze het liefst de Duitse Bondskanselier Angela Merkel ooit nog eens in één van haar ontwerpen zien. "Ik heb zo’n respect voor haar. Een topwijf vind ik dat!"