Nederlanders waren in 2014 zeer tevreden over hun vakantie, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. De vakantie krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 8,15.

De vakantie van 2014 scoort daarmee net iets hoger dan de vakantie van 2013, die een rapportcijfer van 8,12 kreeg.

Dat blijkt uit een onderzoek van vakantiewebsite Zoover, waarin 2,8 miljoen vakantiebeoordelingen werden vergeleken. Het goede zomerweer in eigen land droeg bij aan het hoge rapportcijfer, zo blijkt uit het onderzoek.

Nederlanders blijken het meest tevreden te zijn over een vakantie in Oostenrijk. Het land krijgt gemiddeld een rapportcijfer van 8,18. Portugal eindigt op de tweede plaats, met een cijfer van 8,17. 

Op de derde plaats eindigt Spanje, met een cijfer van 8,03. Frankrijk staat op een tiende plaats, met een cijfer van 7,88. Dit heeft vooral te maken met de mindere waardering op wintersportbestemmingen. In de zomer doet Frankrijk het beter.

Noorwegen

Frankrijk was in 2014 het meest bezochte vakantieland, gevolgd door Spanje, Italië, Turkije en Griekenland.

Bij de kleinere vakantielanden wordt vakantie in Noorwegen (8,6) , Polen (8,5) en Zwitserland ( 8,4) zeer hoog gewaardeerd. Cyprus scoorde slechts een 6,99, en is daarmee de hekkensluiter. Steeds minder mensen kiezen voor een vakantie op het eiland.

Nederlanders die een bed & breakfast boekten waren daar zeer tevreden over en gaven gemiddeld een 9,17 voor hun verblijf. Ook vakantiehuisjes waren in 2014 populair. Van de hotels doen de 5-sterren accommodaties het goed, met een gemiddelde beoordeling van 8,35.

Camping

De campings in Nederland scoren het hoogste van heel Europa, met een gemiddeld rapportcijfer van 8,4.  De Oostenrijkse en Italiaanse campings eindigden met een cijfer van 8,2 en 7,9 op de tweede en derde plaats.