Modebibliotheek LENA heeft vrijdag officieel haar deuren geopend op de Westerstraat in Amsterdam.

Met het nieuwe concept kunnen modeliefhebbers voor 19,95 euro per maand kleding lenen, om vervolgens weer te ruilen voor nieuwe garderobestukken.

De modebibliotheek is opgericht door de 29-jarige Suzanne Smulders en de drie zussen Angela (34), Diana (32) en Elisa Jansen (29). Volgens de vier vrouwen draait de modemaatschappij tegenwoordig grotendeels op massaconsumptie, terwijl er ook duurzame oplossingen zijn.

"Veel vrouwen kopen in rap tempo kleding en zijn er ook weer snel op uitgekeken. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar draagt ook bij aan de schaarste van grondstoffen, kinderarbeid en de alsmaar groeiende afvalberg", zegt Suzanne Smulders.

Strippenkaart

Naast nieuwe stukken van duurzame labels is er in de winkel ook veel vintage kleding te vinden. Als de geleende kleding bevalt, kan deze eventueel gekocht worden. Er wordt gewerkt met een abonnement of een strippenkaart, die bepalen hoeveel kledingstukken er per maand geleend mogen worden. Klanten kunnen naast het lenen en kopen van kleding ook zelf kledingstukken inleveren, in ruil voor punten.

De oprichtsters hopen dat het idee van een modebibliotheek wereldwijd zal worden opgepakt. "Hoe te gek zou het zijn als je op vakantie kunt met alleen wat handbagage en je biebpasje, omdat je overal ter wereld een outfit voor dat moment tot je beschikking hebt?", aldus Smulders. "Er zijn al zoveel mooie spullen op de wereld, laten we daar meer van genieten."