De Nederlandse modeketen Mexx is donderdag door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard. Bij het concern, dat internationaal actief is, werken 1.500 mensen, waarvan 500 in Nederland.

Dat meldt de NOS. Frits Kemp, die door de rechtbank tot curator in het faillissement is benoemd, heeft de berichtgeving bevestigd.

Het faillissement werd donderdagmiddag uitgesproken. Mogelijk kan Mexx nog een doorstart maken. Kemp moet de mogelijkheden daarvoor de komende tijd gaan onderzoeken.

Kemp laat desgevraagd aan de NOS weten dat geen sprake is geweest van stille bewindvoering. Hiermee wordt bedoeld dat niet van tevoren, voor de aanvraag van het faillissement, een doorstart is voorbereid.

Vijftig landen

Mexx heeft winkels in vijftig verschillende landen. In Europa gaat het om 315 filialen. Daaronder zitten veel franchisenemers, een aantal outletwinkels en store-in-stores.

Het faillissement treft vier groepsvennootschappen, te weten Mexx Europe International, Mexx Holding Netherlands, Mexx Europe en Mexx Europroduction. Dit betekent dat nagenoeg het gehele concern failliet is, aldus het Financieele Dagblad.

Ondanks de faillietverklaring blijven de winkels van Mexx voorlopig gewoon open. Volgens Kemp kunnen op deze manier resterende winkelvoorraden worden verkocht. Daarnaast heeft het openblijven een positief effect op het vinden van overnamekandidaten.

Wat het faillissement voor gevolgen heeft voor het personeel van Mexx, is nog onduidelijk. Dit zal onder meer afhangen van de vraag of een doorstart kan worden gemaakt. Volgens Kemp hebben zich donderdag al twee buitenlandse kandidaten gemeld die interesse hebben.

Zelf aangevraagd

Mexx heeft volgens Kemp het faillissement zelf aangevraagd. Hij wijt het bankroet deels aan de al lang durende algehele malaise op de Europese retailmarkt. Consumenten houden nog steeds de hand op de knip en kopen minder kleding.

Daarbij komt dat de concurrentie groot is. Een vertraging in de betaling van een Russische keten aan de groothandelstak van Mexx deed de rest.

Mexx kampte al enkele jaren met dalende resultaten. Iets minder dan de helft van de omzet (100 miljoen euro) kwam nog uit de winkelverkopen. De groothandel was goed voor een omzet van 150 miljoen euro. Vorig jaar sloot het bedrijf zijn flagshipstore in Amsterdam.

Kussen

Mexx ontstond in 1986 door de samenvoeging van de merken Moustache voor mannen (M) en Emanuelle voor vrouwen (E). Rattan Chadha was de oprichter van het nieuwe kledingmerk. Hij bezegelde de naam met twee kussen (xx) tot Mexx.

In 2011 kocht de Amerikaanse investeerder The Gores Group voor 85 miljoen dollar een belang van 82 procent in Mexx. De rest van de aandelen bleef in handen van Liz Claiborne.