Ondanks dat Sinterklaas begin december nog in het land is, voelt bijna vier op de tien Nederlanders de kerstdruk al. Vooral kerstaankopen doen zorgen voor stress.

Dit blijkt uit een enquête van Groupon, waarvoor 1.097 Nederlanders zijn ondervraagd.

Terwijl de Nederlandse man het meeste geld uitgeeft aan het kerstcadeau van hun vrouw, besteden vrouwen het meest aan een cadeau voor de kinderen.

De vrouwelijke respondenten geven aan dat zij het ieder jaar moeilijk vinden een cadeau voor de man of vriend te kopen. Dit cadeau wordt meestal ook het laatst gekocht.

Verwachtingen

Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht dit jaar een cadeau te krijgen en te geven met Kerst. Eén op de tien ondervraagden geeft daadwerkelijk iets om iemand anders te verrassen en verwacht niet perse iets terug.

Ruim zes op de tien Nederlanders geeft het kerstcadeau dat zij in voorgaande jaren kregen qua cijfer een 8 of hoger. 22 procent geeft aan nog nooit een kerstcadeau te hebben gekregen dat ze niet hadden gewild.

Van degene die wel ongewenste cadeaus krijgt, geeft een groot deel ze weer weg of ze belanden in de kast. De meerderheid van de respondenten voelt zich niet erg prettig bij het 'doorgeven' van een cadeau en is bang dat iemand er achter zou komen.