Dierenbelangenorganisatie Bont voor Dieren start de jaarlijkse verkiezing van het Domste Bontje. Onder andere Lieke van Lexmond, Roy Donders, Yes-R en Natasja Froger zijn genomineerd.

Dat maakt Bont voor Dieren dinsdag bekend.

Met de verkiezing wil de organisatie mensen bewust maken van het dierenleed dat aan bont kleeft en de bekende Nederlanders wijzen op hun voorbeeldfunctie. Via een website kan tot en met 31 december 2014 gestemd worden.

"Alle genomineerden dragen het bont van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood; de rest van het dier wordt weggegooid", zegt Nicole van Gemert, de directeur van de organisatie. 

"De bekende Nederlanders hebben ruim voor hun nominatie een brief van ons ontvangen met informatie over het dierenleed dat achter bont schuilt. Toch heeft hen dit niet doen besluiten om te stoppen met het dragen van bont."

Konijnenbont

Actrice Lieke van Lexmond werd genomineerd, omdat ze regelmatig gekleed gaat in een met konijnenbont gevoerde parka. Zangeres Caro Emerald kreeg een nominatie wegens het dragen van vintage bont.

Stylist Roy Donders draagt zelf wasbeerhondbont en verkoopt het ook in zijn kledingwinkel. Ontwerper Django Steenbakker is genomineerd wegens zijn creaties met nertsbont. 

Presentatrice Natasja Froger is voor de tweede keer genomineerd, omdat ze een jas draagt met een kraag van wasbeerhondenbont en rapper Yes-R vanwege een jas met een bontkraag van wilde coyote. 

Doutzen Kroes

Topmodel Doutzen Kroes was in eerste instantie ook genomineerd wegens haar jas met kraag van coyotebont, maar na het ontvangen van informatie over de lijdensweg van coyotes in wildklemmen, besloot Kroes de kraag van haar jas te verwijderen. Daardoor werd ze geschrapt als genomineerde. 

Begin januari 2015 maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.