In Nederland komt binnenkort de eerste supermarkt waarbij geen verpakkingen worden gebruikt. De winkel Bag & Buy heeft voldoende kapitaal opgehaald om het project te realiseren.

Dat maakt de organisatie maandag bekend.

Ondernemer en initiatiefnemer Wim van Dijk noemt het niet meer van deze tijd dat producenten de portiegrootte bepalen. Daarom kunnen klanten in zijn nieuwe supermarkt bij ieder product zelf de hoeveelheid bepalen.

In de winkel koop je eenmalig een pot, fles of biologisch afbreekbare zakjes. Zelf iets meenemen van huis kan ook. Van Dijk wil op deze manier het aantal verpakkingen terugdringen en zo verspilling tegengaan.

VS

Het idee voor een supermarkt zonder verpakkingen kreeg Van Dijk in de Verenigde Staten, daar zag hij een biologische supermarkt deze formule succesvol toepassen. Winkeleigenaren zagen hun verkoop stijgen, schrijft Van Dijk.

Om de eerste winkel te openen is in totaal 125.000 euro nodig. Daarvan wordt 50.000 euro door de initiatiefnemers zelf gefinancierd, de rest (75.000 euro) is opgehaald via crowdfunding.

De eerste winkel komt op de plek waar het meeste geld is opgehaald. Waar dat is geweest is nog onbekend, maar Van Dijk denkt aan Utrecht omdat in die stad veel aandacht is geweest voor zijn project. De planning is om uiterlijk na de zomer van 2015 open te gaan.

Video: De crowdfunding-campagne