De twee Nederlandse driesterrenrestaurants De Leest en De Librije behouden al hun sterren. Daarnaast zijn er drie nieuwe tweesterrenrestaurants en hebben vijf restaurants hun eerste ster gekregen.

Dat maakt de organisatie maandag bekend tijdens de presentatie van de nieuwe Michelingids in Maastricht. Vorig jaar kreeg restaurant De Leest in Vaassen zijn derde Michelinster en behield De Librije in Zwolle de zijne. 

De twee restaurants steken er in Nederland nog altijd bovenuit met "kwaliteit van de bovenste plank." 

't Nonnetje in Harderwijk en De Lindenhof in Nuenen hebben hun tweede ster gekregen. En Librije's Zusje heeft een half jaar na haar opening in Amsterdam meteen twee sterren gekregen. Het totaal aantal tweesterrenrestaurants in Nederland is negentien. 

Het aantal restaurants met een ster is 79. De vijf restaurants die voor het eerst een Michelinster hebben gekregen zijn Sazanka en Sinne (beide Amsterdam), Wiesen (Eindhoven), Ratatouille Food en Wine (Haarlem) en FG Food Lab (Rotterdam).

Honderd

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes heeft het eerste exemplaar van de Michelingids 2015 overhandigd gekregen tijdens de presentatie. Vorig jaar stonden er nog 105 sterrenrestaurants in de gids. Dit jaar zijn dat er honderd.

Vergeleken met vorig jaar ontbreken er negen restaurants met een ster. Dat komt voornamelijk omdat er zes restaurants dit jaar hun deuren hebben gesloten en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing. Tweesterrenrestaurant De Leuf in Ubachsberg moet het in 2015 doen met een ster.

Volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. ''Twintig jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten'', zei hij. ''Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend.'' Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) gaat een grote campagne beginnen om het imago van de eetgelegenheden in Nederland te verbeteren. Het beeld dat buitenlanders van de Nederlandse keuken hebben, is niet goed, zei een woordvoerder van het NBTC maandag in Maastricht.

''Men is niet te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding en over de breedte van het aanbod.'' Hij bezwoer dat deze waarneming niet strookt met de werkelijkheid van de Nederlandse keuken.

De Hotel School of Management in Maastricht is daarom bezig met een groot onderzoek naar het imago van de Nederlandse keuken.

Video: Meer tweesterrenrestaurants in Nederland

Lees ook: Dromen van een Michelinster