Mannen in een relatie betalen vaker grote uitgaven zoals de huur en vaste lasten. Vrouwen financieren weer eerder de aanschaf van kleding, beauty- en verzorgingsproducten voor zichzelf en de partner.

Dit blijkt uit een enquête van Actiepagina.nl, waarvoor duizend Nederlanders zijn ondervraagd.

Ruim twee keer zoveel mannen (32 procent) betalen de huur/hypotheek in vergelijking met 14,3 procent van de vrouwen. Hetzelfde geldt voor de vaste lasten. Een traditioneel uitgavenpatroon lijkt hiermee bij de Nederlandse respondenten nog steeds van toepassing.

Uit de antwoorden van de enquête blijkt daarnaast dat het hebben van een relatie grote invloed heeft op de bestedingen, maar daarbij is wel een duidelijk verschil waarneembaar tussen mannen en vrouwen.

Bij mannen verdubbelen de uitgaven aan bijvoorbeeld uit eten gaan, borrelen of vakanties op het moment dat zij een relatie hebben, ten opzichte van vrijgezellen. Bij vrouwen is dit verschil veel minder duidelijk.

Uitstapjes

De Nederlandse man geeft gemiddeld 32 procent meer geld uit aan activiteiten als sporten, uit eten gaan, een dagje uit of op vakantie gaan, ten opzichte van de vrouw. 

Bijna één op de tien ondervraagden vindt het vervelend om met uitgaven van de partner rekening te moeten houden. Van de mensen in een relatie geeft 8,9 procent aan dat zij om die reden het vrijgezellenbestaan missen.