De Hema is donderdag door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot 'Meest Onmisbare Merk van Nederland'. Het is voor de zevende keer op rij dat de winkelketen deze titel in de wacht sleept.

De titel wordt elk jaar uitgereikt door het European Institute for Brand Management (EURIB).

Driekwart van de Nederlanders zegt niet zonder de Hema te kunnen. Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf wordt gezien als het meest onmisbare merk door zowel mannen (66 procent) als vrouwen (82 procent).

De Nederlandse consument ervaart de winkelketen ook als 'cultuuricoon'. Vooral de rookworst wordt door consumenten als onmisbaar gezien.

Megarookworst

Om de titel te vieren heeft de Hema als ludieke actie de vorm van een megarookworst van vijf hectare in een biologische akker bij Schiphol zichtbaar gemaakt. Vertrekkend en aankomend vliegverkeer kan dit vanaf grote hoogte zien.

Bol.com staat op de tweede plaats van de top honderd. De webwinkel is een van de sterkste stijgers in de lijst en een mogelijke kandidaat om in 2015 het stokje van de Hema over te nemen, zo denkt EURIB.

Kruidvat

Kruidvat neemt de derde plaats op de ranglijst in. De drogisterij laat concurrenten Etos en DA ver achter zich. Albert Heijn en iDeal volgen op de vierde en vijfde plek.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat consumenten vooral de voorkeur hebben voor merken ''die gewoon doen wat ze beloven''.