Topshop onder vuur door te dunne etalagepop

De Britse modeketen Topshop heeft kritiek gekregen, omdat de benen van etalagepoppen in hun winkels veel te dun zijn.

Dat schrijft de Daily Mail.

De etalagepop werd enkele dagen geleden gesignaleerd door twee Britse vrouwen, die aan het winkelen waren in een filiaal van de keten in het Britse Hull. Een van hen, de 23-jarige Becky Hopper, maakte een foto van de benen van de pop naast haar eigen benen en plaatste die op Twitter.

De foto werd zo'n zevenduizend keer gedeeld, waarna er veel kritiek kwam op de pop. "We willen slanke meisjes niet bekritiseren", zei Hull donderdag. "We willen alleen aan Topshop vragen, etalagepoppen met verschillende maten te gebruiken."

"Veel meisjes kunnen er uitzien als deze pop en toch gezond zijn. De meeste meisjes echter niet. Tieners zijn de belangrijkste doelgroep van Topshop en daarom moet de winkel voorzichtig zijn met het imago dat ze uitstralen."

Vormen

Ook Beat, een organisatie die zich inzet voor patiënten met anorexia, heeft kritiek op de pop. "Onze lichamen kunnen veel verschillende maten en vormen hebben", zegt woordvoerder Susan Ringwood. "De mode-industrie zou die verschillen moeten omarmen. Niet iedereen heeft zo’n kleine maat."

Volgens een woordvoerder van Topshop heeft de etalagepop maat 38, maar is de pop 'gestileerd' om zo meer op te vallen in de winkel.

"De poppen zijn gemaakt van een kunststof", zo zegt hij. "Daarom moeten zee en bepaalde vorm hebben, anders kunnen ze niet aan- of uitgekleed worden. Ze zijn niet bedoeld als een exacte weergave van een vrouwelijk lichaam."

Eerder kregen modeketens Primark en La Perla kritiek over het gebruik van te magere etalagepoppen.

Lees meer over:
Tip de redactie