De populaire vollemaansfeesten in Thailand zijn sinds maandag verboden, naar aanleiding van de moord op twee Britse rugzaktoeristen eerder deze maand.

De feesten zijn ook geliefd bij veel jonge Nederlandse toeristen.

Gouverneur Chatpong Chatputhi liet maandag weten dat alle strandfeesten per direct zijn verboden, op het vollemaansfeest op het eiland Koh Phangan na. Hij wil met het verbod het imago van het toerisme in de regio verbeteren.

Daar horen volgens hem geen feesten bij die vaak uit de hand lopen. Hij is bang dat toeristen die voor hun rust naar de eilanden komen, door de moord wegblijven.

Koh Tao

David Miller (24) en Hannah Witheridge (23) werden in september vermoord op het toeristische eilandje Koh Tao, toen ze van een strandfeest naar hun vakantiewoning liepen. De moord leidde tot grote ongerustheid in Thailand waar zeker 10 procent van de economie om toerisme draait.

"We hebben het punt bereikt waar we het imago van ons toerisme moeten gaan beschermen”, zegt gouverneur Chatputhi tegen Reuters.

"We zijn met deze maatregel gekomen omwille van de veiligheid van de toeristen. Sommige vollemaansfeesten worden op zeer afgelegen locaties gehouden waar er niet voldoende bescherming in de buurt is."

Polsbandjes

Vorige maand kwam de minister van Toerisme al met een plan om toeristen in Thailand speciale polsbandjes met een serienummer te geven. Zo kunnen ze "makkelijk worden geholpen als ze bijvoorbeeld tijdens het feesten in de late uurtjes dronken worden of de weg kwijtraken", aldus minister Kobkarn Wattanavrangkul. 

Een vollemaansfeest op Koh Phangan: