De Amsterdamse ontwerper Bas Kosters noemt succes in de modewereld kostbaar, maar soms ook lastig. "In 2010 werd ik ineens de jongen van de piemellegging. Jan Taminiau is ook voor altijd de man van de jurken van Máxima."

"Succes kan de overhand nemen. Soms wordt er als ontwerper een bepaald stempel op je hoofd gedrukt'', zegt Kosters in een interview met NU.nl.

De 37-jarige Kosters kreeg in 2003 bekendheid in Nederland door zijn deelname aan de Robijn Fashion Awards, waar hij de professionele juryprijs won. In 2005 richtte hij de Bas Kosters Studio op.

De ontwerper was naar eigen zeggen als kind altijd al creatief bezig. Zo voerde hij regelmatig shows op in de achtertuin, verkleed als Kermit de Kikker. "Ik mocht de mintgroene oogschaduw van mijn moeder gebruiken als schmink. Mijn creativiteit werd altijd ondersteund."

De anarchistische Kosters staat bekend om zijn kleurrijke ontwerpen waarbij veel gebruik wordt gemaakt van prints. De ontwerper brengt sinds 2005 regelmatig collecties uit die hij presenteert tijdens de Amsterdam Fashion Week enwerkte samen met onder andere Bugaboo en Zeeman.

Bloemenshow

Dinsdagavond toont Kosters zijn nieuwste project: A Floral Affair, een modeshow waarin hij de populairste bloemen van het seizoen toont, in samenwerking met bloemenplatform mooiwatbloemendoen.nl en de Amsterdamse bloemisten van The Wunderkammer. Dit als kick-off van de Lievelingsbloem campagne.

"Ik mag er nog niet te veel over zeggen, maar ik kan in ieder geval verklappen dat er mannelijke modellen zijn die creaties dragen van echte bloemen."

De mannelijke modellen zullen elk vijftien nieuwe lievelingsbloemen van het najaar tonen, die met de creatieve invulling van Kosters zijn gemaakt. De ontwerper is redelijk zenuwachtig voor de show. "Het is alsof je een zaadje plant en moet wachten wat er uitkomt. In dit geval, letterlijk een bloem. Ik heb gezonde spanning."

"Een kledingstuk van echte bloemen blijft natuurlijk niet lang goed. Maar dat maakt het juist bijzonder. Bij mijn shows gaat het meer om het verhaal dat verteld wordt. Het is een once in a lifetime experience, een bloem bestaat ook niet tot in de eeuwigheid."

Kosters hoopt het publiek met de show te enthousiasmeren en geestelijk te prikkelen. "Ik wil het individu vieren en de wereld een beetje vrolijker maken. Hoe kan dat nou beter dan met bloemen?"

Penislegging

In 2012 baart Kosters opzien met de 'penisbroek', een legging met een print van penissen. "Iedereen zou de drang moeten hebben om te rebelleren. De meeste mensen slikken alles maar voor zoete koek en denken te weinig na", aldus de ontwerper.

De ontwerper organiseert geheel in zijn stijl twee keer per jaar de Anti Fashion Party. Het is bedoeld als tegenhanger van de 'glamoureuze' Amsterdam Fashion Week. "Ik zet me af tegen de mensen die denken dat ze weten waar mode over gaat. Ik draag zelf ook kleren waarvan veel mensen het niet begrijpen."

"De modewereld draait niet om celebs op de front row, maar om creaties en het ambacht voor kennis. Ik ben tegen de leeghoofdige bijverschijnselen van de mode. Het wordt allemaal steeds commerciëler."