Modeontwerper Oscar de la Renta is op 82-jarige leeftijd overleden. De couturier was bedenker van modehuis Oscar de la Renta.Dat meldt ABC News.

De la Renta leed sinds 2006 aan kanker. Het overlijden komt een week na het bericht dat Peter Copping de opvolger is van De la Renta als hoofdontwerper van het modehuis.

De la Renta zei toen blij te zijn dat er een opvolger kwam voor het merk. "Ik ben blij dat Peter bij ons komt werken", aldus De la Renta. "Het kan heel lastig zijn om een nieuwe hoofdontwerper te benoemen, maar ik hoop dat ik, door actief mee te werken aan de overdracht, de creatieve toekomst van ons bedrijf veilig kan stellen."

Vorige maand gaf George Clooneys bruid Amal nog haar jawoord in een door De la Renta ontworpen bruidsjurk. Ook ontwierp hij in juni de bruidsjurk van de vrouw van Charlie Shaffer, de zoon van Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour, met wie hij goed bevriend was.

Dominicaanse Republiek

De la Renta werd in 1932 geboren in de Dominicaanse Republiek. In 1950 vertrok hij als student naar Madrid, waarna hij voor een baan bij modehuis Lanvin naar Parijs verhuisde. In 1963 vertrok hij naar New York, waar hij in 1965 met een collectie onder zijn eigen naam debuteerde.

Al gauw werd De la Renta bekend als een van de persoonlijke ontwerpers van voormalig First Lady Jacqueline Kennedy. De laatste jaren kwamen zijn creaties regelmatig voorbij op de rode lopers van premières en awardshows.

De la Renta trouwde in 1967 met Françoise de Langlade. Nadat zij in 1983 overleed trouwde hij opnieuw met Annette Engelhard. Uit beide huwelijken heeft hij stiefkinderen. Ook heeft hij een geadopteerde zoon, Moises.

Rouw

Onder Amerikaanse sterren is het nieuws dat De la Renta is overleden hard aangekomen. Veel beroemde vrouwen droegen zijn creaties graag zowel voor rode loper-evenementen als in het dagelijks leven.

Zangeres Taylor Swift was één van de eerste die reageerde, met een foto van de roze satijnen jurk die ze dit jaar in mei op het Met Gala droeg. "Mijn favoriete ontwerper ooit is overleden", schreef ze bij de foto op Instagram. "Oscar, het was een eer je creaties te dragen en je te kennen." 

Lindsay Lohan betuigde via Twitter eer aan De la Renta door hem te citeren: "Nooit eerder in de geschiedenis van de wereld hadden vrouwen meer controle over hun eigen lot", gevolgd door: "Rust zacht Oscar. Een opvallende, unieke legende." 

"Wat een creatief genie! Rust zacht, Oscar", schreef talkshowhost Andy Cohen op Twitter, met daarbij een foto van Sarah Jessica Parker in haar beroemde zwart-witte galajurk van De la Renta tijdens het Met Gala.