Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda zullen op 15 november Zwarte Pieten en 'Goudse' Pieten meelopen. 

Het merendeel zal traditioneel donkerbruin zijn, maar er lopen ook een paar kaas- en stroopwafelpieten mee, laat de gemeente dinsdag weten. 

Zij hebben goudgele schmink of een ruitmotief op hun gezicht. Eerder was al besloten dat Zwarte Pieten in Gouda geen 'stereotype' rode lippen en oorbellen zouden hebben.

"Er zijn veel voorstanders van traditionele Zwarte Pieten, maar ook mensen die graag verandering willen", zei de Goudse burgemeester Schoenmaker dinsdag in een toelichting.

"Natuurlijk kwamen er vragen over hoe Zwarte Piet er in Gouda dit jaar uit komt te zien. In de afgelopen maanden heb ik hierover veel reacties over ontvangen en heb ik met veel inwoners van Gouda gesproken", aldus burgemeester Schoenmaker.  

Invulling

"Het was niet zo'n moeilijke zoektocht. Gouda is natuurlijk landelijk bekend om de kaas en de stroopwafels. Daar denken veel mensen aan", legde Schoenmaker uit hoe de gemeente op het idee voor de speciale Pieten is gekomen.

"We zocht naar een manier om in de discussie die nu woedt rond Zwarte Piet naar een nieuwe invulling te gaan. Vandaar dat we dit een goed idee vonden. Het is uit de inwoners zelf gekomen. We vinden het een goede invulling en tegelijkertijd een goed signaal in de discussie die nu speelt."

Bekijk hier een interview met de burgemeester van Gouda:

Overleg

Vorig jaar laaide de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet op. Verschillende steden besloten al tot een aanpassing van het Sinterklaasfeest, waarop het kabinet besloot tot een overleg over de landelijke intocht. Daarbij was ook de NTR betrokken, de omroep die de intocht uitzendt op televisie.

In Amsterdam maakten tegenstanders van Zwarte Piet vorig jaar bezwaar tegen de vergunningverlening voor de intocht, daarover loopt nog een rechtszaak bij de Raad van State. Vorige week werd al bekend dat een "substantieel deel" van de Pieten geen zwartgeschminkt gezicht heeft, maar slechts 'roetvegen'.

Lees ook: Snelle Piet ging uit fietsen, en Sinterklaasje kom maar binnen

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet