Abercrombie & Fitch moet zich voor de Amerikaanse Hoge Raad verantwoorden. De modeketen zou geweigerd hebben om een vrouw aan te nemen, omdat ze een hoofddoek droeg.

Dat meldt de Britse editie van Vogue.

De zaak is aangespannen door de Equal Employment Opportunity Commission, een officiële Amerikaanse instantie die werknemers beschermt tegen discriminatie op de werkvloer. 

De kwestie loopt al sinds 2008, toen Samantha Elauf solliciteerde bij een filiaal van de keten in Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma. Ze werd geschikt bevonden door Heather Cooke, die het sollicitatiegesprek afnam. Nadat Cook met haar baas sprak, werd Elauf echter afgewezen.

Abercrombie & Fitch stelt dat een hoofddoek niet past bij het sexy uiterlijk dat het bedrijf eist van zijn personeel. Alhoewel Elauf de hoofddoek draagt om religieuze redenen vindt het bedrijf dat ze voor de islamitische geen uitzondering hoeven te maken. 

“Elauf heeft ons, toen ze solliciteerde, niet verteld dat ze omwille van haar religie een hoofddoek moet dragen als ze aan het werk is”, zegt een advocaat van de keten. “Het is logisch dat een werkgever van tevoren weet dat de religie van een sollicitant botst met de eisen die de werkgever stelt.”

Religie

De EEOC stelt echter dat de keten discrimineert op basis van religie. Dit is de tweede keer dat de EEOC de zaak voor de rechter brengt. Een rechter in Oklahoma gaf de organisatie in eerste instantie gelijk, maar toen Abercrombie & Fitch in hoger beroep ging wonnen zij de zaak. Nu moet de Hoge Raad zich dus over de zaak uit gaan spreken.