Gaby Aghion, de oprichter van het Franse modehuis Chloé is zaterdag op 93-jarige leeftijd in Parijs overleden.

Dat maakte Geoffroy de la Bourdonnaye, de directeur van het modehuis, bekend, zo schrijft Women’s Wear Daily. De modeshow van Chloé, zondagmiddag in Parijs, gaat gewoon door.

De in Egypte geboren Aghion startte het modehuis in 1952 samen met haar zakenpartner Jacques Lenoir. Ze toonden hun eerste collectie in het Café de Flore in Parijs.

De ontwerpster wilde vrouwelijke, verleidelijke kleding maken van luxe materialen en zich ontdoen van de stijve formaliteit die destijds de haute couture kenmerkte.   

Karl Lagerfeld

Vanaf 1956 werkte ze veel samen met opkomende modeontwerpers, waaronder Christiane Bailly, Tan Giudicelli, Graziella Fontanta, Maxime de la Falaise en Gérard Pipart.

In 1966 ging Karl Lagerfeld voor het modehuis werken, waardoor bekende vrouwen als Grace Kelly, Maria Callas en Jacqueline Kennedy kleding van Chloé gingen dragen. 

Aghion en Lenoir verkochten het modehuis in 1985. Aghion bleef echter wel de shows van het modehuis bezoeken. Het was dan ook een van haar laatste wensen dat de show zondag gewoon door zou gaan. 

Stella McCartney

De laatste jaren werkten ook bekende ontwerpers als Phoebe Philo, Stella McCartney en Hannah MacGibbon voor het modehuis. Momenteel is Clare Waight Keller de hoofdontwerper van Chloé. Sterren als Kirsten Dunst en Natalie Portman worden regelmatig gezien in ontwerpen van het modehuis.