Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren gaat aanstaande maandag samen met SHCN Dierenuitvaart Nootdorp op ceremoniële manier een aantal bontjassen 'cremeren'.

Dat maakt de organisatie vrijdag bekend. Op deze manier worden de dieren die zijn gestorven bij de productie van bont herdacht.

Bont voor Dieren zamelt al jaren bont in. Dat wordt onder meer gebruikt voor gastlessen op scholen, waardoor scholieren kunnen hierdoor leren hoe ze echt van nepbont kunnen onderscheiden. 

In het voorjaar riep de organisatie opnieuw mensen op om bont af te staan. Daarop zijn tientallen bontjassen binnengekomen, die maandag ceremonieel zullen worden verbrand. 

Sprekers

De ceremonie zal begeleid worden door diverse sprekers en muziek. Daarnaast wordt stilgestaan bij het gedenkteken van Bont voor Dieren in de tuin van het dierenuitvaartcentrum.

"Steeds meer bontdragers krijgen spijt van hun aankoop zodra ze zich realiseren hoeveel leed er achter een bontkraag schuilt", zegt Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren. "Ook hebben vele mensen oude bontjassen liggen die ze bijvoorbeeld geërfd hebben maar terecht niet willen dragen." 

"Dit ingezamelde bont wordt gecremeerd om zo op een respectvolle manier afscheid te nemen van deze dieren die gestorven zijn voor een jas of kraag. Op deze wijze geven we de dieren uit de bontindustrie een laatste rustplaats terug in de natuur."