De Nederlandse modeontwerpster Monique Collignon maakt woensdagavond haar herintrede in de modewereld, als ze haar nieuwe haute couture-collectie presenteert in Amsterdam.

"Ik begin nu echt wel een beetje nerveus te worden. Dit wordt de belangrijkste show uit mijn leven", zegt de couturier in een interview met NU.nl.

Het is de eerste keer dat Collignon weer een modeshow geeft sinds haar bedrijf in juli 2013 failliet ging. Een combinatie van veel voorfinanciering, een duur huurcontract en "hier en daar een rekenfoutje" zorgden ervoor dat het bedrijf destijds failliet verklaard werd.

Bekijk hier de show van Monique Collignon:

Máxima

Tussen haar zevende en elfde levensjaar ontwikkelde Collignon de liefde voor het ontwerpen van mode. Haar moeder leerde haar kleding te naaien en zelf was ze al druk aan het schetsen. De ontwerpster behaalde haar successen in Nederland met haar ontwerpen voor onder meer het wassenbeeld van prinses Máxima, de trouwjurk van Kim Feenstra en de galajurken van onder meer Lieke van Lexmond en Carice van Houten.

"Het voelt net alsof ik weer een klein kind van elf ben, die haar ideeën aan de familie gaat verkondigen", stelt Collignon. "Ik begin helemaal opnieuw. Ik kan mijn witte vel invullen met potlood en ik kan dingen nu anders aanpakken, dat is heel erg bijzonder."

De ontwerpster ziet het Nederlandse topmodel Yfke Sturm als muze voor haar nieuwe collectie. "Yfke is net een gazelle, ze is heel naturel en heeft een bepaald soort beweging die erg bij mijn collectie past. Ze kan er vanavond helaas niet bij zijn, omdat ze een grote opdracht tussendoor kreeg die ze niet kon laten schieten." 

De couturier presenteert haar nieuwe collectiestukken, die naar eigen zeggen luxe, leeftijdsloos en stijlvol zijn, in haar nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Een selecte groep bekenden en pers is uitgenodigd. In totaal worden twintig outfits getoond.

"Ik ben meer klaar voor dan ooit. Het wordt een mooie, hoogstwaarschijnlijk emotionele show die mijn toekomst weerspiegeld."

Tranen

Collignon is het faillissement naar eigen zeggen nog steeds aan het verwerken. "Het was een ontzettend heftige periode. Mijn man en ik (Jan Henny Holvast, red.) bleven serieus achter met acht euro, al onze centen zaten in het bedrijf. Zoiets wil ik nooit meer meemaken."

"Vanochtend sprak ik mijn team toe en barstte in tranen uit", vervolgt de ontwerpster. "Ik heb er alles aan gedaan om opnieuw terug te komen. Ik heb iedere cent die ik met andere opdrachten verdiende apart gezet om mijn merk opnieuw op te bouwen."

Collignon heeft fitnessgoeroe Carlos Lens ingeschakeld om lichamelijk in vorm te komen. "Ik wil de wereld veroveren, en wil je daar klaar voor zijn, dan moet je fit zijn. Ik voel me nu zo ontzettend gezond, alsof ik twaalf jaar ben teruggegaan in de tijd. Iedereen noemt me Monique 2.0."

Stressen

Volgens de ontwerper heeft haar team de afgelopen dagen tot diep in de nacht doorgewerkt. "Twee dagen geleden kwamen we erachter dat de 550 meter aan stof die we hadden, niet genoeg was. Midden in de nacht moest ik mijn leverancier vanuit Engeland benaderen. Gelukkig konden we alles op tijd afkrijgen, maar het was even stressen."

Bij elkaar zitten er zo'n 4.000 á 6.000 manuren in de collectie. Met een klein jurkje is Collignon al snel honderd uur bezig. "Over de wat grotere stukken deden we tussen de tweehonderd en driehonderd uur. Het is ambachtelijk werk", aldus de couturier.

"Ontwerpen is mijn passie, mijn ziel. En ik heb er eindelijk weer de kracht voor, iedereen staat pal achter me. We gaan ervoor."