De Nederlandse couturier Mart Visser toonde zaterdag en zondag zijn nieuwe kindercollectie voor V&D. Hij koos tegelijkertijd twee meisjes voor de bijbehorende campagne.

De ontwerper organiseerde twee modeshows in twee filialen van het warenhuis, zaterdag in Eindhoven en zondag in Utrecht. In de show liepen in totaal vijftig meisjes mee, die de vier kinderjasjes die Visser voor V&D ontwierp aan het publiek toonden. 

De meisjes waren door het publiek gekozen door middel van een verkiezing op Facebook, waar zich meer dan vijfduizend meisjes voor hadden opgegeven.

Een jury, met daarin Visser, zijn 'creative partner' Annemiek van Beek en Dennis Luyf van castingbureau Dutch Casting, kozen uit de vijftig finalisten twee winnaressen, die allebei een hoofdrol gaan spelen in de campagne voor de collectie. 

Portfolio

In Utrecht won zondag de negenjarige Luna, in Eindhoven won een dag eerder de zesjarige Chelsea. Zij doen niet alleen mee in de campagne, maar krijgen ook een portfolio van Dutch Casting waarmee ze aan hun modellencarrière kunnen gaan werken. 

"De meisjes die we zoeken moeten vooral glimlachen", zegt Visser in een interview met NU.nl. "Ze doen straks mee aan een fotosessie voor de campagne. Zo’n sessie duurt uren, je zoekt meisjes die dat leuk vinden en dan ook blijven lachen."

Deze kindercollectie, die bestaat uit vier kinderjassen, is volgens Visser in principe eenmalig. "Maar wie weet komt er nog een vervolg", zo zegt hij. "Het was in ieder geval heel leuk om te doen. Ik kijk vanuit mijn atelier kijk op twee schoolpleinen, dat was de inspiratie."

"Annemiek heeft twee jonge dochters en eigenlijk was zij het die met het idee kwam om iets voor meisjes te maken. We hebben van vier jassen uit de vrouwencollectie een meisjesversie gemaakt. Mode voor kinderen maken is een heel ander verhaal, je werkt met heel andere verhoudingen. Ik ben blij dat ik de expertise van Annemiek had."

Schilderen

Naast zijn werk als couturier houdt Visser zich ook al ruim acht jaar bezig met schilderen. "Het is een hobby, ik schilder vooral koppen", legt hij uit. "Vorig jaar kwam Ivo Niehe voor zijn TV Show op bezoek in het huis van mijn man Job en mij in Zuid-Frankrijk. Mijn atelier en schilderijen kwamen heel even in beeld."

"Meteen na de uitzending stond de telefoon roodgloeiend. Galeries wilden mijn schilderijen tentoonstellen. Vanaf 17 oktober, is er in Museum Jan van der Togt in Amstelveen een expositie van mijn schilderijen, gecombineerd met 22 jaar haute couture uit mijn archief. De schilderijen waren in juli ook te zien tijdens Art Southampton en in december gaan ze naar Art Basel in Miami."

"Ondanks alle onrust in de wereld is het voor mij een heel goed jaar", zegt Visser. "Heel veel dingen die ik wilde doen zijn doorgegaan. Het gaat goed met de collecties voor V&D, het gaat goed met mijn couture en het gaat goed met mijn schilderijen. Ik ben een tevreden mens."