Marieke Havermans uit Den Bosch heeft maandag de Marie Claire Starter Award 2014 gewonnen. De 39-jarige Havermans bedacht een nieuwe, milieuvriendelijke en ecologisch verantwoorde grafkist.

Dat maakt het tijdschrift bekend in een persbericht.

Havermans won met haar plan voor de nieuwe grafkist een cheque van vijfduizend euro. De prijs van het tijdschrift voor het beste en meest ambitieuze businessplan werd voor de tiende keer uitgereikt. Volgens de jury is het plan van Havermans onderscheidend en goed onderbouwd en heeft het internationale potentie

"Het idee is innovatief en onderscheidend, maar daarnaast ook zeker realistisch en financieel goed onderbouwd", aldus het juryrapport. "Met haar crowdfunding heeft zij 400 procent van het streefbedrag opgehaald, echt een prestatie."

Vervuilend

"Tachtig procent van de huidige ‘houten’ grafkisten zijn niet van massief hout gemaakt, bevatten bovendien veel metaal, plastic en wegen gemiddeld 45 kilo", zegt Havermans.

"Deze milieuvervuilende materialen komen in de grond bij begraven of in de lucht bij verbranding. Vanuit mijn achtergrond als verpakkingstechnoloog besloot ik een milieuvriendelijk en stijlvol alternatief te ontwikkelen, een ecologisch verantwoorde grafkist."

Ondernemers

De Marie Claire Starters Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouwelijke ondernemer met een origineel plan voor een eigen bedrijf.

Een verslag van de prijsuitreiking is te vinden in het nieuwe nummer van het tijdschrift, dat op 16 oktober in de winkel ligt.