Warenhuis Hema gaat zich meer richten op duurzame artikelen. Daarnaast komt er een nieuwe afdeling met cadeauartikelen en verandert de kledingafdeling.

Verschillende textielproducten, tuinmeubelen en schrijfwaren en diverse eet- en drinkwaren vallen onder het duurzame assortiment. Het bedrijf "streeft naar transparantie in het duurzaamheidsbeleid" en wil duurzaamheid "voor een groot publiek begrijpelijk, betaalbaar en toegankelijk" maken.

Verkoopdirecteur Rob Heesen vertelt dat het warenhuis met superfoods komt. "Je kan onder andere gojibessen en chiazaad in onze winkels kopen. Daarnaast krijgen we binnenkort desembrood en een biologische rookworst. Aan het eind van het jaar komt er ook biologische zuivel en vleeswaren in het assortiment."

Het concern gaat zich de komende jaren meer richten op kleine huishoudens. "We gaan een- en tweepersoonsmaaltijden verkopen. Zo hoeven huishoudens minder weg te gooien."

Ook gezondheid is een belangrijk punt in de nieuwe strategie. Ronald van Zetten, CEO van de winkelketen: "Letten op je gezondheid wordt steeds populairder. Kijk maar naar de Apple Watch waar je nu je gezondheid mee in de gaten kan houden. Hema gaat daar in mee."

Nieuwe afdeling

Daarnaast komt Hema met een nieuwe afdeling. Er worden verschillende cadeauartikelen verkocht zoals een rookworst-USB stick en een bamboehouten snijplank.

De "blijmakers", zoals het warenhuis de afdeling noemt, zijn kleine hebbedingentjes waarmee Hema de klant wil "verassen". Daarnaast moet onder andere hierdoor geen klant die de winkel in is gelopen, zonder aankoop weer naar buiten lopen.

Mode

Waar de winkel zich naar eigen zeggen eerst richtte op winkelketens als H&M en Primark, gaat het nu haar eigen weg. Willem Regeer, filiaalmanager van Hema Rotterdam: "We gaan back to the basic, dat is eigenlijk het verhaal. Mensen kunnen bij ons de basicartikelen kopen en bij andere winkels fashionitems."

Een paar weken geleden werd bekend dat Hema samenwerkt met vier jonge ontwerpers. Er zit onder andere een rookworstshirt en een unisex bomberjack in de collectie. Eind september ligt deze kleding in de dertig grootste filialen.