Nederlanders staan gemiddeld negen minuten onder de douche en gebruiken daarbij 51 liter water. Verschillende organisaties roepen nu op om korter te douchen en zo water te besparen.

Dat meldt de NOS.

In 1992 stonden Nederlanders gemiddeld 7,5 minuten onder de douche en gebruikten ze daarbij 40 liter water. Mensen tussen de 18 en 34 blijken het langst te douchen. Zij verbruiken maar liefst 90 liter water per douchebeurt.

Water- en energiebedrijven en milieuorganisaties roepen daarom nu op om voortaan maximaal vijf minuten te douchen. Ze doen dit in het kader van de eerste Nationale WaterSpaarders Dag.

Zwembaden

De organisaties stellen dat door vier minuten korter te douchen er jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol warm water bespaard worden. Een gezin van vier personen zou daardoor zo’n 220 euro per jaar minder kwijt zijn aan energiekosten.

Directeur Renée Bergkamp van de Vewin (Vereniging van Waterbedrijven in Nederland) hoopt dat mensen de oproep serieus nemen. "Als je mensen duidelijk vertelt hoeveel energie en water lang uitgebreid douchen kost en wat de huidige trend is, gaan we daar toch over nadenken", zegt hij. "Dat weet ik zeker."

Tips

"Let eens op hoeveel minuten je onder die straal staat. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een zandlopertje", zo geeft Bergkamp als tip. "En er zijn apparaatjes te koop waarmee na vijf minuten de toevoer van warm water stopt."

Volgens Ric de Jong van KIWA, een organisatie waar nieuwe producten als douchekoppen worden getest, hebben de meeste  gezinnen geen idee hoeveel water er per douchebeurt wordt gebruikt. "Een soort meter kan dat inzichtelijk maken", zegt hij.

"Dan zou je er ook een sport van kunnen maken om elke dag weer wat minder te verbruiken."