De Nederlandse vrouw koopt meubels het liefst samen met haar man, maar negeert zijn mening als hij het niet met haar eens is. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Ruim 83 procent van de Nederlanders zegt onder ideale omstandigheden samen te beslissen over de aankoop van meubels, maar bij meningsverschillen beslist de vrouw wat er aangeschaft wordt.

Zo'n 37 procent van de ondervraagde vrouwen houdt daarbij niet van een compromis. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.250 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar oud door de website Liever Interieur in opdracht van een woonwinkel.

Van de ondervraagde stellen gaat 55 procent samen op pad om voor een grote aanschaf het aanbod te onderzoeken. In 34 procent van de gevallen doet de vrouw het voorwerk, zij gaat naar winkels, leest bladen, informeert zich op internet, schift het aanbod en legt vervolgens een afgebakend rijtje opties aan de man voor.

Ruzie

Het uiterlijk van het aan te schaffen meubelstuk is veelal het belangrijkst. Bijna de helft van de ondervraagde stellen heeft onenigheid over de gewenste stijl.

Ruim 15 procent van de deelnemende stellen heeft zelfs vrijwel altijd ruzie over hoe een meubelstuk er uit moet zien. Zo'n 20 procent koopt zelf niks omdat er geen overeenstemming over de stijl bereikt kan worden.

Meer dan 35 procent van de ondervraagden zegt een beslissing over een aan te schaffen meubelstuk te forceren door de mening van de partner te negeren en de eigen mening door te drukken. Van degenen die de eigen mening doordrukken is het overgrote deel vrouw.

Vrienden

Zo'n 22 procent van de ondervraagden roept tijdens de oriëntatie de hulp van vrienden en kennissen in. Bij het beslechten van meningsverschillen over de aanschaf van meubels roept 4 procent de hulp van vrienden in. 

Slechts 10 procent van de ondervraagden heeft een discussie over de kwaliteit van de aan te schaffen meubels. De ondervraagden zeggen dit moeilijk in te kunnen schatten.