Het Oostenrijkse Swarovski, bekend van de kristallen, heeft de Swarovski Collective Prize of Innovation in het leven geroepen. Vijftien ontwerpers strijden om de nieuwe modeprijs.

Dat meldt de New York Times.

Swarovski wil met de nieuwe prijs vieren dat ze al vijftien jaar jonge ontwerpers steunen door hen gratis kristallen te leveren. De winnaar van de prijs krijgt 25.000 euro en krijgt daarnaast een jaar lang gratis kristallen van het bedrijf.  

De deelnemers aan de eerste editie van de prijs zijn ontwerpers Prabal Gurung, Rodarte, Creatures of the Wind, Wes Gordon, Nonoo, Marques'Almeida, Huishan Zhang, Peter Pilotto, Ashley Williams, Mary Katrantzou, Iris van Herpen, Damir Doma, Jay Ahr, Masha Ma en Christian Wijnants.

Decoratief

De deelnemers worden twee modeseizoenen gevolgd door een jury onder leiding van Nadja Swarovski, waarbij vooral gelet wordt op het gebruik van kristallen.

De kristallen moeten niet alleen decoratief worden gebruikt, maar ook technologisch, bijvoorbeeld door het verwerken van LED-licht in de ontwerpen.