Bijna één op de vijf Nederlanders blijft deze zomer thuis om vakantiestress te vermijden.

Dit blijkt uit onderzoek van een Nederlandse kortingswebsite, waarvoor 1.021 mensen zijn ondervraagd.

Mannen geven stress (15 procent) vaker dan vrouwen op als reden om thuis te blijven. 13 procent van de vrouwen denkt hier hetzelfde over.

De belangrijkste reden om thuis te blijven deze zomer is de financiële situatie (32 procent). Een kwart van de thuisblijvers geeft daarnaast aan al in een andere periode te zijn weggeweest.  

Uitjes

Als Nederlanders ervoor kiezen geheel thuis te blijven deze zomer, gaat 70 procent ook niet een weekendje weg. Wel trekken de ondervraagde thuisblijvers er gemiddeld twee dagen in de week op uit. Een pretpark, festival, theatervoorstelling of het strand bezoeken zijn populaire uitjes.

Gemiddeld spenderen de respondenten 50 euro bij een uitje. Volgens het onderzoek heeft maar 6 procent van de thuisblijvers gespaard voor deze activiteiten. Eén op de tien mensen gebruikt het gekregen vakantiegeld om activiteiten te ondernemen.

Met name mannen besteden een vrije zomer vaak aan het opknappen van het huis. De populairste activiteit onder de vrouwen is tijd doorbrengen met familie en de partner.