Mensen die vaak bezig zijn met diëten en hierdoor kilo's afvallen hebben een hogere kans op depressie.

Dit blijkt uit onderzoek van de University College in Londen, waarvoor tweeduizend obesitaspatiënten zijn ondervraagd, zo meldt Daily Mail. Onderzoekers kwamen erachter dat afvallen de respondenten niet gelukkiger maakte.

Integendeel, ondervraagden die succesvol kilo's waren kwijtgeraakt, hadden twee keer zoveel kans om zich neerslachtig, eenzaam en lusteloos te voelen als degenen die op hetzelfde gewicht waren gebleven of zelfs waren aangekomen.

Volgens de onderzoekers hebben de obesitaspatiënten eerder kans op een depressie door de leugens die de reclame-industrie hen voorschotelt. ''De afvallers geloven vaak dat hun leven na het gewichtsverlies drastisch anders zal zijn'', zegt onderzoeker Sarah Jackson. ''Op het moment dat ze zijn afgevallen en dit gewenste effect uitblijft, voelen ze zich teleurgesteld.''

Test

Voor het onderzoek werden de respondenten gewogen en kregen zij vragen over hoe vaak ze zich gelukkig, eenzaam of depressief voelde. Vier jaar later werden de ondervraagden er weer bijgehaald. Ruim 14 procent had tenminste 5 procent lichaamsgewicht verloren.

Testen toonden aan dat de bloeddruk van de meesten was gedaald en de schadelijke vetten in het bloed drastisch verminderd waren.

De stemming van de meesten was echter neerslachtiger. Degenen die waren afgevallen bleken na psychologische testen 78 procent meer kans te hebben op symptomen van depressie dan degenen die op hetzelfde gewicht waren gebleven.

Discipline

Volgens Jackson kunnen mensen zich ook depressiever gaan voelen door het dieet zelf. ''Afvallen vereist een aanzienlijke wilskracht. De dingen die je het lekkerst vindt, moet je laten staan. Uit eten gaan is er bij streng afvallen vaak niet meer bij. Het is dus niet de meeste aangename ervaring voor mensen.''

''We willen natuurlijk niemand ontmoedigen om kilo's kwijt te raken, wat voor de gezondheid altijd goed is'', vervolgt ze. ''Maar mensen moeten niet verwachten dat een dieet alle problemen in je leven oplost. Het zal je alleen fitter en gezonder maken.''