Een Indiase modereportage waarbij een aanranding van een vrouw in een bus wordt geënsceneerd, heeft voor veel opschudding gezorgd.

In de reportage van de Indiase fotograaf Raj Shetye is een model te zien dat zich probeert te verzetten in een bus, terwijl twee mannen haar aanraken. Op sociale media is met verbazing gereageerd op de foto's, zo meldt de BBC.

Volgens sommigen lijken de in scène gezette foto's verdacht veel op de beruchte Delhi groepsverkrachting in 2012, waarbij de 23-jarige studente Nirbhaya uit Delhi overleed. De studente stierf in een ziekenhuis in Singapore aan het letsel dat zij door de verkrachting had opgelopen.

De moord leidde tot dagen van protesten waarin demonstranten de autoriteiten dwongen om strengere anti-verkrachtingwetten in te voeren. Vier mannen werden uiteindelijk ter dood veroordeeld.

Walgelijk

"Heb ik nou net serieus een modespread gezien die de groepsverkrachting van Nirbhaya uitbeeldt? Walgelijk." zo klinkt het op sociale media.

"Ik hoop dat alle betrokkenen van deze shoot sterven van schaamte. Ongevoelige varkens. Wie je ook bent, ik hoop dat je hiervoor naar de gevangenis gaat'', aldus de (in India beroemde) Bollywood-regisseur Vishal Dadlani op Twitter.

"Verkrachting is geen inspiratie voor een modeshoot", voegt de Indiase Bollywood-actrice Amrita Puri eraan toe.

Gevaren

"De shoot is niet gebaseerd op de groepsverkrachting, maar wel op de gevaren van deze tijd", reageert fotograaf Shetye. "Ik leef in een maatschappij waarin mijn moeder, mijn vriendin en zelfs mijn zusje iets dergelijks kan overkomen."

"Het is verder nooit mijn intentie geweest de handeling ook maar enige vorm van 'glamour' te geven door middel van een fotoshoot." Volgens de fotograaf droegen de modellen allemaal kleding van topontwerpers. Deze werden echter niet genoemd, omdat de reportage niet voor commerciële doeleinden is gemaakt.

De foto's zijn na de boze reacties op Twitter en Facebook meteen van het internet gehaald.