Volgens Tamara Ralph, ontwerpster van het Britse modehuis Ralph & Russo, is het een enorme klus om de bruidsjurk in een couturecollectie te creëren.

''In onze nieuwste jurk zit 3.900 uur aan handwerk'', zo zegt de ontwerpster in een interview met de Britse Vogue.

Ralph & Russo is in 2007 opgezet door de Britse Tamara Ralph & Michael Russo. Het duo maakte vorig seizoen geschiedenis door als eerste Engelse modemerk in honderd jaar een collectie te tonen tijdens de Coutureweek in Parijs.

''We hebben gebruik gemaakt van veertig typen kralen en 25 verschillende soorten Swarovski kristallen.'' Van de bruidsjaponnen van Ralph & Russo wordt slechts één exemplaar per land gecreëerd.

Haute Couture

De jurken worden precies op maat gemaakt, waardoor ze in de hoge prijsklasse vallen. De naam is beschermd: ontwerpen zijn alleen haute couture wanneer de ontwerpers lid zijn van de Parijse kamer van Haute Couture. Voorbeelden van Nederlandse couturiers zijn Jan Taminiau, Claes Iversen en Iris van Herpen.

Volgens Ralph zijn bruidsjurken de meest gevraagde stukken door cliënten. ''Bruiden, waaronder zelfs prinsessen, moeten ervoor zorgen dat zij de eerste in hun land zijn die de jurk heeft besteld, anders is het niet mogelijk om deze nog te ontvangen.''

Uitwerking

Na een overeenkomst begint vervolgens het slopende proces van creatie, dat in sommige gevallen een jaar in beslag kan nemen, afhankelijk van de hoeveelheid borduurwerk.

Beroemdheden hebben Ralph & Russo in hun armen gesloten. Zo vroeg Beyoncé het merk om podiumoutfits voor haar On the Run-tour te creëren en ook Angelina Jolie en Kylie Minogue hebben het duo eerder ingeschakeld voor een jurk.