Belgen zijn de grootste drinkers onder Europese vakantiegangers. Met gemiddeld 3,7 glazen per dag, kijken zij het diepst in het glaasje.

Dit blijkt uit onderzoek van reiswebsite Zoover, waarvoor vierduizend Europeanen van tien verschillende landen zijn ondervraagd.

Nederlanders drinken volgens het onderzoek gemiddeld 3,3 glazen alcohol per dag en staan daarmee in de top 4 qua alcoholgebruik. Denemarken en Engeland zijn respectievelijk op de tweede en derde plaats terug te vinden.

Van de Nederlanders zegt zo'n 28 procent het bij één glas of minder te houden en 34 procent nuttigt één tot drie glazen per dag. 9 procent van de Hollanders tikt tijdens een vakantiedag meer dan tien drankjes achterover en 2 procent weet gewoonweg niet meer hoeveel drankjes er genuttigd zijn.

Stevige drinkers

Hoewel Poolse vakantiegangers op de tiende plaats uitkomen in het onderzoek (gemiddeld 2,99 glazen), zijn zij wel de stevigste drinkers van Europa. Maar liefst 13 procent van de Polen drinkt meer dan tien alcoholische versnaperingen per dag en 8 procent geeft aan het echt niet meer te weten.

Wijn is het populairste drankje op vakantie. Maar liefst 36 procent geeft hier de voorkeur aan, tegenover 31 procent die kiest voor bier. Cocktails, mixdrankjes en sangria zijn ook populair onder de Europeanen.

Overlast

Ibiza wordt door de meeste Europeanen als 'overlastplek' genoemd vanwege dronken mensen. Vooral over het Spaanse San Antoni, waar veel Engelse jongeren hun vakantie doorbrengen wordt geklaagd.

Volgens de respondenten is er ook bij de Spaanse plekken Playa de Palma en El Arenal op Mallorca veel overlast door alcohol. Ook in de beoordeling over Malia, een plaatsje op het Griekse eiland Kreta, wordt veel gesproken over dronken jongeren.