De internationale datingwebsite OkCupid geeft toe gelogen te hebben tegen haar klanten, als onderdeel van een experiment.

De datingwebsite liet mensen die geen goede match vormden geloven dat ze dat wel deden, met een overeenkomstpercentage van maar liefst 90 procent. Daarnaast werden teksten bij profielen veranderd en sommige foto's verwijderd.

Uit dit experiment bleek dat gebruikers eerder contact met elkaar opnamen en ook langer contact hielden, dan wanneer ze geen goede match vormden, zo meldt The Washington Post.

De makers van site verdedigen hun keuze en zien niet in waarom het nieuws zoveel ophef oplevert. ''Als je op het internet zit, ben je altijd onderwerp van experimenten, honderden tegelijk, welke website je ook bezoekt'', stelt oprichter Christian Rudder maandag op de blog van de datingsite.

''We vragen ons altijd af of mensen koppelen echt werkt, of dat het alleen werkt omdat we mensen vertellen dat ze een goede match vormen'', zo schrijft Rudder. Hoelang er met de cijfers is gesmokkeld en hoeveel mensen daarvoor zijn ingezet, is niet bekend. 

Onzin

''Ik snap de ophef niet'', zegt Tosca Sel, auteur van het boek Daten is Meten, tegen NU.nl. ''Ten eerste zijn de algoritmes waarop mensen aan elkaar gekoppeld worden bewezen onzin, dus op die matches moet je als weldenkend mens sowieso niet al te veel afgaan.''

''Daarbij, die mensen worden niet gedwongen met elkaar af te spreken of te trouwen'', stelt ze. ''Als het niet klikt tijdens het chatten, of tijdens een afspraakje, kunnen ze toch gewoon verder met hun leven. Geen slachtoffers hier, mijns inziens.''

Liegen

De datingsite doet wel vaker onderzoeken naar gebruikers. Zo kwamen de makers er eerder achter dat veel gebruikers liegen over hun lichaamslengte. Met name Amerikaanse mannen blijken hun werkelijke lengte met gemiddeld vijf centimeter te overdrijven.

Onlangs kwam ook Facebook met een sociaal experiment, dat de emoties van gebruikers beïnvloedde. De actie leverde flink wat kritiek op.