Koppels die qua opleidingsniveau en inkomen aan elkaar gewaagd zijn, hebben meer kans om samen te blijven in vergelijking met relaties waarin de man hoger opgeleid is.

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek waarvoor duizenden koppels vanaf de jaren 1950 tot aan 2004 zijn ondervraagd.

Grote verschuivingen in echtscheidingspatronen tonen aan dat er een nieuwe generatie jonge mannen het niet bedreigend vindt als hun vriendin hoger opgeleid is, zo meldt The Telegraph.

"Er is een trend ontstaan waarbij steeds meer langdurige huwelijken plaatsvinden tussen stellen waarbij de vrouw zelfs méér verdient", zegt Christine Schwartz, hoofddocent sociologie van de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Testperiode

Voor het onderzoek is er in de loop der jaren gekeken naar drie categorieën huwelijken: een groep waarin de vrouw hoger opgeleid is, waarbij het echtpaar aan elkaar gewaagd is en die waarin de vrouw lager opgeleid is.

In de jaren 1950 en 1970 kwam uit de testresultaten dat vrouwen met evenveel of zelfs meer salaris dan hun man, zo’n 34 procent meer kans hebben om te gaan scheiden.

De testresultaten van de periode 2000 tot 2004 tonen juist omgekeerde cijfers: de stellen waarbij de vrouw lager is opgeleid dan hun man, hebben in deze tijd 40 procent meer kans uit elkaar te gaan.

''De nieuwe generatie jonge mannen gelooft steeds meer in een gelijk huwelijk tussen man en vrouw en laat ouderwetse opvattingen los'', concludeert Schwartz.