Topmodel Naomi Campbell strijdt al jaren tegen racisme in de modewereld. Ze zegt daarbij geïnspireerd te zijn door Nelson Mandela.

Dat schrijft de Franse editie van Gala.

Volgens Campbell had Mandela, die haar ooit zijn "ere kleindochter" noemde, veel invloed op haar beslissing voor haar strijd voor meer donkere modellen in modeseries en op de catwalk.

"Meneer Mandela zei ooit tegen me dat ik mijn bekendheid moest gebruiken om me uit te spreken voor mijn idealen", zo zegt het 44-jarige supermodel.  

Campbell ontmoette Mandela in 1993 en werkte vaak met hem samen aan diverse liefdadigheidsprojecten. Ze werd goed bevriend met de Zuid-Afrikaanse president, die in december op 95-jarige leeftijd overleed.

Diversity Coalition

In september 2013 ging Campbell samenwerken met Diversity Coalition. Deze organisatie roept bekende ontwerpers die alleen blanke modellen mee laten lopen in hun shows publiekelijk tot de orde. De organisatie, die werd opgericht door voormalig agent Bethann Hardison, wil zo bereiken dat er meer donkere modellen in modeshows en modereportages te zien zijn.  

"We zijn een groep mensen die bespreekt wat er gaande is en hoe we dat kunnen veranderen", zegt Campbell. "Er wordt nu over gesproken, in de pers, op de sociale media. Mensen weten er van. Ze kunnen nu niet meer doen alsof het niet bestaat."

Macht

De situatie voor donkere modellen volgens Campbell slechter dan toen haar carrière begon, eind jaren tachtig. De casting directors, die bepalen welke modellen meelopen in een show, zouden te veel macht hebben.

"Als ik destijds werd afgewezen, vond ik altijd een manier om de klus toch te krijgen", legt ze uit. "Maar nu is het anders, meisjes durven niks meer te zeggen tegen de casting directors, omdat die hun carrière bepalen. Daarom doen wij het voor ze."

Campbell zegt altijd veel steun te hebben gehad van ontwerpers als  Yves Saint Laurent, Gianni Versace, Karl Lagerfeld en Azzedine Alaia. "Hun steun was een zegen", zegt Campbell. "Maar de modellen van nu hebben een heel andere relatie met ontwerpers. Daarom moet ik me nu uitspreken en die meisjes steunen."