Onderuitgezakt op de bank televisie kijken lijkt misschien ontspannen, maar hangen voor de tv kan zorgen voor stress en schuldgevoelens.

Dit blijkt uit Nederlands en Duits onderzoek, waarvoor vijfhonderd respondenten zijn ondervraagd.

Vooral mensen die moe zijn hebben het gevoel te falen als ze de televisie aanzetten. Zo denken zij toe te geven aan verleiding, terwijl ze hun tijd eigenlijk beter voor andere zaken kunnen gebruiken.

Voor het onderzoek werd de respondenten gevraagd hoe zij zich voelde aan het eind van hun werk- of schooldag. Daarnaast werd gekeken of zij videospelletjes of televisie hadden gekeken in de avond en hoe zij zich daarbij voelden.

Stressveroorzaker

De ondervraagden die het meest gestrest of moe in de avond waren, profiteerden het minst van zogenaamde ontspannende activiteiten, zo meldt Journal of Communication. In plaats van verfrist en relaxt, voelden zij zich egoïstisch, schuldig en dachten te gefaald te hebben.

''Door de verbeterde technologie is het ook steeds makkelijk om bijvoorbeeld televisie op je mobiel te kijken'', stelt de Duitse Dr. Leonard Reinecke, ''Maar deze continue beschikbaarheid van media lijkt vaker een stressveroorzaker, dan rustgevend tijdsverdrijf.''