Andrej Pejic, die furore maakte als androgyn model voor zowel mannen- als vrouwenmode, gaat voortaan door het leven als Andreja Pejic. Dat maakte ze donderdag bekend.

De 22-jarige Bosnische Australiër trad op voor onder meer Marc Jacobs en Jean-Paul Gaultier en werd in Nederland vooral bekend met een campagne voor bh's van de Hema.

Na onder het mes geweest te zijn om definitief van geslacht te veranderen wil het model alleen nog optreden als vrouwelijk model.

"Aan alle transgenderjeugd wil ik zeggen dat je trots moet zijn op wie je bent", vertelt Pejic aan homorechtenorganisatie GLAAD. Op Facebook deelde ze een bericht waarin ze haar fans bedankt.

"Ik wil jullie allemaal bedanken voor de liefde en steun de afgelopen jaren. Jullie hebben me geholpen en ik heb veel geleerd. De reactie op mijn aankondiging was overweldigend en herinnert me er aan waarom ik dit publiekelijk bekend maak."

Fantastisch

In een interview met Style vertelt Pejic dat haar modellenbureau in New York positief reageerden op de definitieve geslachtsverandering. "Ik had pas een ontmoeting met het vrouwenteam en ze waren verheugd dat ik de mannenafdeling inruilde voor de vrouwenafdeling. Dat is fantastisch. Volgens mij heeft niemand dit ooit gedaan."

Pejic was al bij veel bureaus actief op zowel de mannen- als vrouwenafdeling, maar nog niet in de Verenigde Staten. "Kennelijk is de Amerikaanse markt niet zo progressief."