De Nederlandse modeontwerper Francisco van Benthum heeft een nieuwe collectie brillen ontworpen voor Specsavers. "Deze collectie was makkelijker én moeilijker om te maken."

Bij het ontwerpen van de nieuwe collectie, die uit zes monturen voor mannen bestaat, liet Van Bentum zich vooral inspireren door architectuur en techniek.

"Deze tweede collectie ontwerpen was tegelijkertijd makkelijker en moeilijker", zegt Van Benthum in een interview met NU.nl. "Makkelijker omdat je het al eens gedaan hebt en al weet wat wel en wat niet werkt. Moeilijker omdat je jezelf wilt verbeteren. Maar ik denk dat dat gelukt is."

De ontwerper werkte bij het ontwerpen van de collectie nauw samen met de brillenketen. "Specsavers heeft me heel goed begeleid, zij weten heel goed hoe een montuur technisch in elkaar zit", zo legt hij uit. "Je leert van elkaar, je werkt nauw samen, je overlegt over alles."

Technisch

"Een bril maken is een heel technisch verhaal, je maakt een hulpmiddel en dat moet technisch helemaal in orde zijn. De techniek bepaalt voor 80 procent het ontwerp. Dat beperkt je, maar het is ook juist een uitdaging. En ik heb altijd al een voorliefde voor techniek gehad, ik vind het fascinerend."

Op modegebied is het momenteel wat stiller rond de ontwerper. Hij zag af van deelname aan de meest recente Amsterdam Fashion Week.

Pauze

"Ik heb geen collectie gemaakt", zo zegt hij. "Ik wil op een heel andere manier gaan werken en daar neem ik de tijd voor. Daarom heb ik een soort van pauze ingelast. Mijn eigen winkel gaat vanaf september dicht, ik ga alles anders aanpakken."

Het betekent niet dat Van Benthum stil zit. Er komt nog een derde collectie voor Specsavers en er staan nog twee andere samenwerkingen op modegebied op de agenda. Daarnaast blijft hij zijn eigen collecties produceren. "In januari presenteer ik weer een nieuwe collectie tijdens de modeweek van Amsterdam", zo zegt hij.

De nieuwe collectie voor Specsavers ligt vanaf augustus in de winkels van de keten.