De Amsterdam Fashion Week is nog niet op het niveau van de modeweken in Milaan, New York en Londen, maar dat zou met een paar jaar wel eens anders kunnen zijn. "Dat moet je opbouwen."

Dat zeggen stylisten Danie Bles en Bastiaan van Schaik in een interview met NU.nl.

De modekenners zijn beiden groot fan van de Nederlandse versie, maar zien een groot verschil met de vier grote weken in Parijs, Milaan, New York en Londen.

"Je hebt daar gevestigde namen als Dior, Chanel en Prada. Merken die iedereen kent. Dat hebben wij niet en dat mis je", aldus Van Schaik, die zelf de hele week shows afloopt.

Volgens Bles is dat tegelijkertijd ook de sterke kant van de Amsterdam Fashion Week. "In Nederland bieden we heel veel ruimte aan jonge ontwerpers en ook een mooie ruimte. Zij mogen gewoon showen op de catwalk en krijgen op die manier een goed platform."

Creatief volkje

Ontwerper Ilja Visser, die vrijdag haar collectie in Amsterdam toonde, sluit zich daarbij aan. "Er is veel talent in Nederland, we zijn een creatief volkje. Er zitten zoveel Nederlandse ontwerpers bij grote modelabels, mensen hebben daar geen weet van. Dat is soms wel eens jammer, dat daar niet meer over bekend is."

"De Nederlandse pers laat het nog wel eens afweten. Ze komen niet bepaald massaal. Dat is jammer, maar we zijn nu eenmaal geen volkje dat trots op zichzelf is. We vinden al snel dat iets dat van ver komt interessanter is", aldus designer Tony Cohen, die zijn collectie zondagavond toont.

Toekomst

Claes Iversen opende afgelopen donderdag de Amsterdam Fashion Week. De ontwerper, die onder andere verantwoordelijk was voor de jurk van Ilse DeLange bij het Eurovisie Songfestival, ziet zichzelf in de toekomst ook in Londen of Parijs showen.

"Maar dan moet je een goed plan hebben, zeker ook financieel. Het moet doordacht zijn, het is een keuze die de rest van je carrière beïnvloedt. Je moet het alleen doen als je dan ook daar kunt verkopen."

Over het algemeen kunnen we heel tevreden zijn met ons mode-aandeel in de wereld, besluit Van Schaik. "Er valt nog veel te winnen, maar voor een klein landje doen we het best oké. We zitten dan wel nog niet aan het niveau van Parijs en Millaan, maar Los Angeles en Tokyo liggen wat mode betreft wel ongeveer op onze hoogte. Het komt nog wel, alleen duurt het misschien nog even."