Het Amerikaanse modelabel American Apparel krijgt een grote financiële injectie op voorwaarde dat de onlangs ontslagen oprichter en directeur Charney weer in dienst komt van het bedrijf.

Dat meldt Women’s Wear Daily.

Het label, dat met grote financiële problemen kampt, heeft een overeenkomst gesloten met het investeerderfonds Standard General en ex-directeur Charney. Het fonds zal het label 25 miljoen dollar (18,3 miljoen euro) geven, op voorwaarde dat Charney opnieuw in dienst komt, deze keer als strategisch adviseur. 

Met het geld kan het label onder meer een grote lening afbetalen, waardoor de dreiging van een faillissement voorlopig verdwijnt. Charney en Standard General hebben op hun beurt beloofd te stoppen met het kopen van aandelen in het bedrijf. Ze hebben momenteel een derde van het bedrijf in handen. 

Wangedrag

Daarnaast zal de raad van bestuur een onafhankelijk comité benoemen dat het vermeende wangedrag van Charney gaat onderzoeken.

Charney werd in juni ontslagen omdat hij zich meerdere malen schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel wangedrag, waaronder naakt dansen voor collega’s. De uitslag van het onderzoek zal de verdere rol van Charney binnen het bedrijf bepalen.

Macht

Tot die tijd ontvangt hij een salaris, maar heeft hij verder weinig macht. Hij zal ook niet in contact komen met zijn voormalige collega’s. Charney ontkent overigens nog steeds alle beschuldigingen. 

American Apparel raakte na het ontslag van Charney in financiële problemen. Het bedrijf had enkele grote leningen afgesloten. De voorwaarde van deze leningen was dat er geen veranderingen in de directie zouden komen. Door het ontslag van Charney kwamen die er toch, waardoor het gevaar ontstond dat de leningen per direct terugbetaald moesten worden.