De Deense ontwerper Asger Juel Larsen en het Duitse ontwerpduo Augustin Teboul hebben dinsdag in Parijs de Europese finale van de International Woolmark Prize gewonnen. 

De Nederlanse genomineerden Elsien Gringhuis en Hyun Yeu vielen buiten de prijzen. Er waren twintig finalisten.

Larsen (foto) won in de categorie mannenmode. De Deen werd geprezen om zijn commerciële vertaling van merinowol.

"Asger's presentatie was buitengewoon goed gestructureerd en uitgevoerd", zei jurylid Véronique Nichanian. "Hij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar stoffen en texturen en dat prachtig vertaald. De jury was unaniem in haar keuze voor hem."

Avondjurk

Het Duitse ontwerpduo Augustin Teboul, dat bestaat uit Odély Teboul en Annelie Augustin, won omdat ze de wol op een onverwachte manier gebruikten voor een formele avondjurk.

"De jury was onder de indruk van de mix van Annelie en Odély’s persoonlijkheden", zei jurylid Emmanuelle Alt. "Ze hebben wol op een vernieuwende manier toegepast in avondmode."

Peking

De winnaars ontvangen een geldprijs van 35.000 euro en vertegenwoordigden Europa in de internationale finale. De finale in de categorie mannenmode vindt in januari plaats in Londen en de finale in de categorie vrouwenmode is in maart in Peking.

De winnende ontwerpers moeten voor de finale een kleine collectie in merinowol maken. De uiteindelijke winnaar krijgt 68.000 euro en kan zijn of haar werk te verkopen in winkels als Harvey Nichols, Colette en Saks Fifth Avenue.