Hindoes zijn boos op Urban Outfitters. Het Amerikaanse modelabel heeft een dekbedhoes op de markt gebracht met daarop een afbeelding van de god Ganesh.

Dat schrijft Styleite.

De dekbedhoes is te koop in de webwinkel van het label en word aangeprezen als een "exclusief product" met daarop een "prachtige illustratie van de getalenteerde kunstenaar Valentina Ramos". Op de hoes staat een afbeeling van Ganesh, de bekende hindoegod met de olifantenkop.

"Ganesh staat zeer hoog aangeschreven in het hindoeïsme en wordt aanbeden in tempels of aan een altaar in huis", zo zegt de Amerikaanse hindoeleider Rajan Zed. "Het is niet de bedoeling dat mensen op hem slapen of vrijen."

Kwetsend

Zed stelt dat het niet de bedoeling is dat hindoegoden worden gebruikt voor commerciële doeleinden, omdat dit kwetsend zou zijn voor gelovigen.

Het is niet de eerste keer dat het modelabel de hindoegemeenschap beledigt. In 2013 had het label sokken met daarop een afbeelding van Ganesh in de collectie. Ook toen tekende Zed protest aan, waarna Urban Outfitters de sokken uit de collectie nam en officieel excuses aanbood.

Excuses

"We bieden oprecht onze excuses aan", zo zei een woordvoerder van het label destijds. "We zijn blij dat Rajan Zed deze zaak onder onze aandacht bracht en ons helpt de culturele en religieuze gevoeligheden te begrijpen. We zullen de sokken per direct uit onze collectie verwijderen."

Urban Outfitters heeft nog niet gereageerd op de klachten over de dekbedhoes. Hij is ook nog niet uit de collectie gehaald.