Vrijwel alle Nederlanders zijn tevreden over hun voornaam. Slechts 5 procent wil graag de voornaam laten veranderen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Bijna een kwart van de Nederlanders vindt de eigen voornaam vrolijk, zo blijkt uit een onderzoek van frisdrankmerk Coca-Cola onder duizend Nederlanders. Zo’n 20 procent vindt zijn of haar voornaam ouderwets en 18 procent vindt hem lief.  

Bijna de helft van de ondervraagden is vernoemd naar een familielid. Bij een derde kozen de ouders voor de voornaam omdat ze het een leuke naam vonden. Een vijfde van de ouders kiest de naam van hun kind in de laatste acht weken voor de geboorte en 10 procent zelfs vlak voor de geboorte.

Nederlanders blijken veel waarde hechten aan voornamen. Zo'n 50 procent zegt wel eens te oordelen over anderen op basis van de voornaam. 

Carrière

Daarnaast zegt 61 procent van de vrouwen en 45 procent van de mannen andere mensen wel eens te complimenteren met hun naam.  Bijna 45 procent van de ondervraagden denkt zelfs dat de voornaam de carrière zowel in positieve als negatieve zin kan beïnvloeden. 

Koosnamen zijn populair in Nederland. Zo’n 47 procent van de ondervraagden noemt de partner 'schatje'. 'Liefje' staat met 29 procent op de tweede plaats. Van de ondervraagde jongeren noemt 23 procent de geliefde 'leukerd'.

Geslacht

Tevens blijkt uit het onderzoek dat 9 procent van de ondervraagden zijn of haar vervoersmiddel een naam geeft. Daarnaast geeft 17 procent van de ondervraagde mannen zijn geslachtsdeel een naam. Van de vrouwen doet 9 procent dat.